Adex: Jak to narysować? Może ktoś mi to rozpisać? Bo mi nie wyszło.
y=−3|x| +4
3 paź 16:35
Godzio:
rysujesz −3x
następnie wymazujesz to co jest po lewej na wykresie i odbijasz to co po prawej otrzymasz
−3|x| i cały wykres o 4 jednostki do góry
3 paź 16:38
Adex: ale czemu tak?
3 paź 16:58
Adex:

tak ma wygladac wg Ciebie podstawowy wykres?
3 paź 17:00
Adex:

btw. To jest rozwiązanie. Ale jak do tego dojść?
3 paź 17:06
Adex: Godzio?
3 paź 17:11
Kejt:
1. rysujesz 3x
2. odbijasz prawą stronę na lewą. (względem osi y)
3. odbijasz ta funkcję względem osi x
4. przesuwasz 4 jednostki do góry.
3 paź 17:12
Kejt: tę funkcję*
3 paź 17:12
Adex: czyli Godzio żle mówił?
3 paź 17:16
Kejt: nie wiem na ile się zastosowałeś do jego instrukcji.
3 paź 17:17
Godzio: Zaraz pokaże tak jak mówiłem
3 paź 17:17
Adex: narysujcie mi to, bo nie czaje tego. Tam nie ma nic do odbicia wzgledem ox. wszystko jest nad
osią...
3 paź 17:20
3 paź 17:21
Kejt: ta czerwona to docelowa.
3 paź 17:22
Godzio:

Z góry przepraszam za niedokładność
f(x) =
−3x
f(x) =
−3|x|
f(x) =
−3|x| + 4
3 paź 17:24
Kejt: ups.. tam był minus..
3 paź 17:25
Godzio:
A swoją drogą jestem ciekaw jak czytałeś moje zalecenia do co rysowania wykresu że Ci wyszło
takie cudo
3 paź 17:28
Kejt: pewnie tak jak ja przeczytałam polecenie, heh.
3 paź 17:30
Adex: i to co jest na zielono ( gdybyś umiał narysować okrągło

) to było by to samo co mój post z
rozwiązaniem, tak? czy po lewej tam nie przetnie nigdy tej osi ox?
3 paź 17:30
Godzio: nigdy
3 paź 17:31
Godzio:
umiem rysować okrągło tylko za mało miejsca i musiałem ścisnąć
3 paź 17:31
Adex: z rozwiązania wynika że jednak musi przeciąć tą ox. To co narysowała Kejt jest dobrze
(przynajmniej zgadza się z odpowiedziami).
3 paź 17:32
Kejt: teraz się zorientowałam.. że jest ok. bo ten − przed trójką to po prostu odbicie względem osi x
3 paź 17:33
Godzio:

Nie no w sumie to trochę za szeroko zrobiłem

Lepiej ?
3 paź 17:34
Godzio: Adex ale Ty pytałeś o to po lewej, zrozumiałem że chodzi o czerwony wykres czyli −3x −
ten nie przetnie nigdy, każdym kolorem zaznaczyłem Ci poszczególne etapy rysowania
3 paź 17:36
Adex: Wyśmienicie...
3 paź 17:36
Adex: PS zacząłem pisać o zielonym wykresie. Słowem o czerwonym tam nie wspomniałem

Chodziło mi o
lewą część zielonego wykresu

. Dzięki za pomoc
3 paź 17:38