,
anonimowa: może mi ktoś to wytłumaczyć z góry bardzo dziękuje za pomoc :
( 25 do potęgi 4 * 2 do potęgi 8 ) do potęgi −7 =
jak to zrobić? :<
będę mieć z tego sprawdzian a kompletnie tego nie rozumiem:<
3 paź 16:34
Kejt: (254*28)−7 tak?
3 paź 16:34
anonimowa: tak < 3
nie rozumiem jak to sie oblicza :<
jak doprowadzić to do tej samej podstawy?
3 paź 16:38
Kejt: nie

25
4=(5
2)
4=5
8
(5
8*2
8)
−7
korzystamy ze wzoru:
a
n*b
n=(a*b)
n
i mamy:
((5*2)
8)
−7
dasz radę dalej?
3 paź 16:40
anonimowa: już dalej rozumiem wyszło mi 10 do potęgi − 56
a jak mam :
4 do potęgi 6 * 3 do potęgi 12 =
to jak to sprowadzić do wspólnej podstawy?
trzeba to jakoś rozpisać żeby w podstawie było 12?
3 paź 16:45
Kejt: podnieś 3 do potęgi drugiej

zostanie Ci 9
6
3 paź 16:46
anonimowa: jak wyjdzie 9 do potęgi 6? o−o
to będzie : 4 do potęgi 6 * (3 do potęgi 2 ) do potęgi 12 = 4 do potęgi 6 * 3 do potęgi 24?
oO
wiem że jestem słaba z matmy, kompletnie tego nie rozumiem @@
3 paź 16:50
Kejt: 3
12=(3
2)
6
3 paź 16:52
anonimowa: to będzie
4 do 6 * (3 do 2) do 6 = ( 4 * 3 do 2 ) do 6?
3 paź 16:55
Kejt: tak
3 paź 16:55
anonimowa: potem będzie ( 4 * 9 ) do 6 = 36 do 6 ? oO
wynik mi wyszedł nie taki jak w książce :<
3 paź 16:57
Kejt: ojj.. jaki jest w książce?
3 paź 16:59
anonimowa: 6 do potęgi 12
3 paź 17:00
Kejt: 36=6
2
(6
2)
6=6
12
3 paź 17:01
anonimowa: sorki że ci tak głowe zawracam, ale mam jeszcze pytanie xD
bo jest 6 do −7 * 5 do 7 =
w książce jest wynik (5/6) do 7
czemu to jest w ułamku? OO
3 paź 17:05
Kejt:
ten minus przy potędze to odwrotność.
3 paź 17:06
anonimowa: ( o,2 do 7 * 5 do 7 ) do −3 =
( 1/5 do 7 * 5 do 7 ) do −3 =
{ ( 1/5 * 5 ) do 7 } do −3= ( 1 do 7 ) do −3 = 1 do − 21
w którym momencie ja tu zrobiłam źle? @@
ma wyjść samo 1 o−o
3 paź 17:12
Kejt: 1
a=1

czyli jedynka podniesiona do jakiejkolwiek potęgi zawsze da jeden
3 paź 17:13
anonimowa: i znowu mam problem ma wyjść 9
3 do 8 * 9 do −3 = 3 do 8 * ( 3 do 3 ) do −3 = 3 do 8 * 3 do −9 = 3 do −1 = 1/3 do 1
@@
co znowu zrobiłam źle? .__.
sprawdzam wszystko i wydaje mi się że dobrze oO
3 paź 17:19
anonimowa: już znalazłam błąd xD pomyliłam się w zapisie ma być 3 do 2. xD
dzieki wielkie za pomoc
3 paź 17:20
Kejt: proszę
3 paź 17:22