POMOCYYY!!
banan ;D: Dla jakiej wartości parametru "m" liczba a jest pierwiastkiem wielomianu "w"?
a) w(x)=x3+(2m−1)x2−3x+7 ; a=2
b) w(x)=−x3+mx2−mx+5 ; a=3
3 paź 16:25
banan ;D: PomoCYYYYYYYYYYYY
3 paź 16:30
Kejt: a) podstaw za x 2, przyrównaj do zera
b)analogicznie.
3 paź 16:31
banan ;D: a za x ((w(x)) wstawiam 2/3?
3 paź 16:32
banan ;D: czy x3+(2m−1)x2−3x+7=0?
3 paź 16:33
Kejt: a) w(x)=x3+(2m−1)x2−3x+7
w(2)=0
licz m.
3 paź 16:34
banan ;D: 23+(2m−1)*22−3*2=7
8+(2m−1)*4−6+7
8+2m−1*4−6+7
2m=−8+4+6−7
2m=−5
m=−2,5
tak?
3 paź 16:35
Kejt: co ma znaczyć to opuszczenie nawiasu? 3/4 linijka..
3 paź 16:36
banan ;D: nie wiem, źle?
to tak:
23+(2m−1)*22−3*2=7
8+(2m−1)*4−6+7
8+8m−4−6+7
8m=−8+4+6−7
8m=−5
m=−5/8
3 paź 16:39
Kejt: chyba tak ;>
3 paź 16:46