?
Adam: ile jest wszystkich liczb dwucyfrowych,ktorych pierwsza cyfra jest parzysta ?
3 paź 16:07
Jack:
2...
4...
6...
8...
Policz, w miejsce "..." można wstawić jedną z 10 cyfr.
3 paź 16:09
Adam: mozna jasniej.>?
3 paź 16:10
aaa: z 9 cyfr {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
3 paź 16:12
Jack:
20
21
22
...
...
29
potem
40
41
42
...
...
49
potem
60
61
...
..
69
i na koniec
80
81
...
...
89
Policz ile tego jest. Dodam że nie musisz tego robić na palcach.
3 paź 16:12
Godzio:
Mamy liczbę dwucyfrową: 10a + b
pierwsza cyfra a musi być parzysta więc:
a ∊ {2,4,6,8} ⇒ 4
druga cyfra może być dowolna
b∊{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} ⇒ 10
Z reguły mnożenia: 4 * 10 = 40
3 paź 16:12
Jack:
10 cyfr, aaa.
3 paź 16:12
aaa: tak, mój błąd
3 paź 16:14
Eta:
parzyste : 2,4,6,8−−−−−− 4 możliwości na pierwsze miejsce
a na ostatnie j miejsce już wszystkie z 10 − ciu cyfr −−−−− 10 możliwości
z reguły mnożenia otrzymasz:
.... * ..... = .... takich liczb
3 paź 16:15
aaaba: log336
15 wrz 14:43
Basia:
log
336 = log
3(9*4) = log
39+log
34 = 2+log
34
i nic więcej
jeżeli masz znaleźć wartość przybliżoną to dalej
| | log4 | |
= 2+ |
| = ................ |
| | log3 | |
dalej liczy kalkulator
15 wrz 14:49