oblicz
aaa: | | 1 | | 1 | |
wiedząc, że x3 + |
| = 110 oblicz x2+ |
| |
| | x3 | | x2 | |
3 paź 16:07
Godzio: poszukaj tego na forum było już kilka razy
3 paź 16:09
aaa: własnie szukałam już tego i nie mogłam znaleźć,
w każdym razie jak podstawiam zmienną pomocniczą to wychodzą liczby z pierwiastki, z którymi
nie da sie później już nic zrobić, a na pewno jest jakiś szybki sposób żeby to rozwiązać
3 paź 16:21
Godzio: | | 1 | |
(x+ |
| )3−3(x+ 1/x)−110=0 |
| | x | |
t
3 − 3t − 110 = 0
f(5) = 125 − 15 − 110 = 0
| | 1 | |
t = 5 = x + |
| (mozesz sprawdzicz czy nie ma innch pierwiastkow) |
| | x | |
| | 1 | | 1 | |
x2 + |
| = (x + |
| )2 − 2 = 25 − 2 = 23 |
| | x2 | | x | |
3 paź 16:37
aaa: dzięki
3 paź 16:42