logarytmy
Zbigniew Caban: wyznacz liczbe x wiedzac ze 4log2x
wiadomo ze log97=a. oblicz log781
3 paź 15:57
Godzio: 1. dokończ polecenie
| | 1 | | 1 | |
2. log97 = |
| = a ⇒ |
| = log79 |
| | log79 | | a | |
3 paź 15:58
Zbigniew Caban: wyznacz liczbe x wiedzac ze 4log2x =25
3 paź 16:00
Godzio: zał. x > 0
4log2x = 25
22log2x = 25
2log2x2 = 25
x2 = 25
x = 5
3 paź 16:02
Zbigniew Caban: dziki
jeszcze jedno

wykaz ze log
ab=−logu
1ab
3 paź 16:12
Jack:
skorzystaj ze wzoru na zamianę podstaw logarytmu.
3 paź 16:14