rozwiaż równanie wielomianowe
rocky : rozwiąż równanie wielomianowe
x7 − 5x5 + 4x3 = 0
x3 + 3x +4 = 0
3 paź 15:53
Godzio:
x3(x4 − 5x2 + 4) = 0
x3(x2 − 1)(x2 − 4) = 0
x3(x − 1)(x + 1)(x − 2)(x + 2) = 0
podaj odp ...
x3 + 3x + 4 = 0
x3 − x + 4x + 4 = 0
x(x2 − 1) + 4(x + 1) = 0
x(x − 1)(x + 1) + 4(x + 1) = 0
(x + 1)(x2 − x + 4) = 0
x = − 1 x2 − x + 4 = 0 ⇒ Δ < 0 −− brak rozwiązań
3 paź 15:55
rocky : dzięki weilkie, ale mam pytanko, można obliczyć w pierwszym przykładzie na etapie x3(x4 −
5x2 + 4) = 0 z delty ?
3 paź 15:59
Godzio: tak
3 paź 16:00
rocky : dziękuję
3 paź 16:04