:)
Maciek: Trygonometria − rownania.
Przepraszam za brak polskich znakow ,ale mam male problemy.
1.
sin5x=1
| | π | | π | |
x1: 5x= |
| +2kπ x2: 5x=π− |
| +2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 2kπ | | π | |
x= |
| + |
| 5x=− |
| +2kπ |
| | 10 | | 5 | | 2 | |
Moje pytanie brzmi: Dlaczego prawidlowa jest tylko pierwsza serii odpowiedzi sinusa?
2.
tg3x=1 w zbiorze(0;π)
Z tylu w odpowiedziach sa inne rozwiazania.Prosze o wyjasnienie zalozenia jakie powinno sie tu
znalezc i dlaczego takie ,a nie inne oraz o odpowiedzi.
3.
| | π | |
cos(2x+ |
| )=1 w zbiorze <0;2π> |
| | 3 | |
x
o=π
x
1: x
2:
| | π | | π | |
2x+ |
| =π+2kπ 2x+ |
| =−π+2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | 2π | | 4π | |
2x= |
| +2kπ 2x=− |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
Tutaj podobnie jak wyzej odpowiedz sie nie zgadza,prosze o wyjasnienie.
Pozdrawiam
3 paź 15:35
think: | | π | |
ad 1 a ile to jest π − |
| |
| | 2 | |
3 paź 15:42
3 paź 15:44
Maciek: A sry , zle wpisalem czyli x1 i x2 beda takie same?
3 paź 15:45
Godzio: 1.
Te pojedyńcze przypadki musisz się najlepiej nauczyć albo widzieć na wykresie
sinx = 1
sin = 0
x = kπ
sinx = − 1
z tego wychodzi tylko pierwsza odp.
3 paź 15:46
Maciek: No wiem Godziu czyli w 1. beda takie same odpowiedzi w x1 i x2?
3 paź 15:47
Godzio: 2. masz dany przedział wiec tylko w nim podajesz rozw.
3 paź 15:47
Godzio: tak
3 paź 15:48
think:

ad 2

bo na tym przedziale jest tylko jedno rozwiązanie
3 paź 15:48
think: No Maciek tak się składa, że −1, 0 i 1 to dość charakterystyczne punty wykresu

dla sinusa i
cosinusa...
3 paź 15:49
Godzio:
3. zauważ że te odpowiedzi się pokrywają, czyli wystarczy zapisać jedną lub wiedzieć że
cosx = 1
x = 2kπ
i tylko podstawiasz i praktycznie koniec zadania
3 paź 15:49
think: dobra idę sobie jak coś będę później
3 paź 15:50
Godzio:
3 paź 15:50
Maciek:
Acha, czyli w 3 nie zapisuje +kπ bo odnosi sie to do jednego przedzialu?
A w drugim dla k=0,1,2 bo przedzial jest od <0;2π> wiec tak jakby dla liczb calkowitych z tego
przedzialu czyli 0,1,2?
3 paź 16:00
Godzio: tak, można dalej podstawiać o ile rozwiązania nie wyjdą po za 2π
3 paź 16:03