Dla jakiej wartości p pierwiastkami p=2 wielomianu
Pawel: w(x)=x
3−(p+2)x+3 jest liczba 1?
pod x mam podstawic 1
3 paź 15:17
aaa: tak, W(1)=1−p−2+3=2−p=0
p=2
3 paź 15:19
Jack:
nie rozumiem polecenia...
3 paź 15:20
Jack:
ok, ktoś inny zrozumiał.
3 paź 15:20
Eta:
jeżeli liczba x= 1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)
to W(1)=0
stąd masz podane rozwiazanie przez aaa
3 paź 15:22
Pawel: a mi wyszło p=3
1−p−2+4
−p=−1+2−4
−p=−3
p=3
3 paź 15:25
think: Paweł pewnie dlatego, że napisałeś na końcu 4 a w treści jest 3
3 paź 15:28