Znajdź pierwiastki wielomianu i określ ich krotność
Pomoc mile widziana :) : Znajdź pierwiastki wielomianu i określ ich krotność
c) W
(x)= (x+1)
5+(x+1)
4
Wiem, że jednym z pierwiastków równania będzie (−1).
Próbowałem rozłożyć to na czynniki.
Zatrzymałem się na:
(x
4+5x
3+9x
2+7x+2)(x+1)=
Co dalej? Jeśli robie zle to jak w ogole?
3 paź 15:02
Kejt: (x+1)5+(x+1)4=(x+1)4(x+1+1)
to nie będzie tak?
3 paź 15:06
Kejt: wtedy masz dwa pierwiastki:
x+1=0 v x+2=0
x=−1 v x=−2
3 paź 15:07
Pomoc mile widziana :) : Zgodnie z odpowiedziami.
Możesz mi powiedzieć jak do tego doszłaś?
3 paź 15:11
Kejt: jak miło, nie "doszedłeś"

wyłączyłam (x+1)
4 przed nawias.
3 paź 15:12
Pomoc mile widziana :) : Dziekuje bardzo
3 paź 15:14
Kejt: proszę
3 paź 15:15
Patrycja: W(x)= x4 + 6x3 + 9x3
15 wrz 13:07
Ajtek:
Sprawdź zapis tego wielomianu.
15 wrz 13:10
ICSP: x4 + 15x3 = x3(x + 15) = 0 ⇒ x = 0 (trzykrotny) v x = −15 (jednokrotny)
15 wrz 13:10
asdf: Mi się zdaje, że Patrycji chodziło o taki zapis:
W(x) = x4 + 6x3 + 9x2
15 wrz 13:39
Ajtek:
Też mi tak się wydaje

.
15 wrz 13:40
ICSP: Hmm to chyba by było za proste
15 wrz 13:41
anonim: Dla W(x) = x4 + 6x3 + 9x2 = x2(x2 + 6x + 9) = x2(x + 3)2
x = −3 (dwukrotny) x = 0 (dwukrotny)
2 paź 14:52