f.kwadratowa
Zuzia: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej, która osiąga największą wartość równą 32 a miejsami zerowymi
tej funkcji sa liczby 5 i −3. Zapisz wzor tej funkcji w postaci ogólnej.
3 paź 14:54
aaa: ax
2+bx+c=0
dla x=5
25a+5b+c=o
dla x=−3
9a−3b+c=0
odejmujemy stronami:
16a+8b=0
64a=−b <− układ równań
...
3 paź 15:18
Eta:
2 sposób:
jeżeli x
1= 5 x
2= −3
y
w= 32= f(x
w)= f(1) => W( 1, 32)
z postaci kanonicznej:
f(x) = a( x −1)
2 + 32 a <0 i podstaw jedno z miejsc zerowych; np x= 5
0= a( 5−1)
2 +32 => 16a= −32 => a= − 2
z postaci iloczynowej:
f(x) = −2(x −5)( x+3) = ........... wymnóż , uporządkuj, i dokończ
3 paź 15:36