Wielomianem jest określony wzorem w(x)=x^3-5x^2+1
Pawel: Oblicz w(−
√6)
to mam pod x podstawic −
√6
?
3 paź 14:45
Eta:
tak
3 paź 14:48
Pawel: 1Podaj współczynniki wielomianu w(x)=x
3−(x+2)
2−3.
w(x)=x
3−x
2+4−3 taki bedzie poczatek
3 paź 14:50
Kejt: zapomniałeś o zmianie znaku i 2ab ze wzoru skróconego mnożenia:
(a+b)2=a2+2ab+b2
3 paź 14:52
Eta:
źle: (a+b)2= a2 +2ab +b2
( x+2)2=.........
3 paź 14:52
Pawel: a jaki bedzie wynik tego pierwszego zadania bo wyszedł mi jakis dziwny −29−6√6
3 paź 14:54
Kejt: √−63−5*√−62+1=√−216−5*6+1=−6√6−30+1=−6√6−29
czyli masz ok ;>
3 paź 14:56
Pawel: a te drugie zadanie mam tak w(x)=x
3−x
2+4x+1 ale jaka dac odpowiedz
3 paź 14:59
Kejt:
x
3−(x+2)
2−3=x
3−(x
2+4x+4)−3=x
3−x
2−4x−4−3=...
zmiana znaku się kłania
3 paź 15:11