Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których rozwiązania x1 i x2 równania
mkk: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których rozwiązania x1 i x2 równania
x2+13x−24=(10−m)x−15 spełniają warunek x12+x22+3*x1*x2=0
3 paź 13:23
runny:
| | −b | | c | | b2 + c2 | |
x12 + x22 + 3x1x2 = (x1 + x2)2 + x1x2 = ( |
| )2 + |
| = |
| |
| | a | | a | | a2 | |
teraz już wiesz jak dalej?
3 paź 13:26
mkk: No tak zawsze zapominam o wzorach Viete'a, ale dlaczego przy tym przekształceniu nie jest
(x1+x2)2+3x1x2= (−b/a)2+3*c/a ?
3 paź 13:35
think: mkk
prosty sposób na sprawdzenie a czy
22 + 32 = (2 + 3)2 ?
3 paź 13:36
think: i dlatego, że to nie jest równe to co napisała runny jest prawdą a to co Ty napisałeś jest
źle.
3 paź 13:37
runny: Zwijając do kwadratu "tracę" 2x1x2
(a + b)2 = a2 + b2 + 2ab
3 paź 13:37
mkk: Już teraz wszystko jasne, dziękuję za pomoc
3 paź 13:41
3 paź 13:43