wzory skróconego mnożenia-zadanie ;((
Martaaa: Hej, mam zadanie z matmy [kl. 1 LO] i nie ogarniam tego. niby to jest takie proste, ale...
oświećcie mnie:
(x+y)
2 + (x−y)
2 − 2(x−y)(x+y)
z góry dzięki
3 paź 12:51
Jack:
a
2+b
2−2ab i coś Ci to przypomina?
3 paź 12:53
Bogdan:
Wzory skróconego mnożenia się kłaniają.
a2 + b2 − 2ab = (a − b)2
3 paź 12:54
Martaaa: korzystam ze wzorów skróconego mnożenia, styłu mam odpowiedź, ale mi nie wychodzi

Chodzi mi głównie o rozpisanie tego, a w ten sposób dowiem się jaki bląd popełniam
3 paź 12:56
Martaaa: z tyłu podręcznika*
3 paź 12:57
think: Martaaa polecam podstawienie
wszędzie gdzie w zadaniu za x + y podstaw a
a tam gdzie masz x − y podstaw b
a = x + y
b = x − y
mniej zmiennych a może zobaczysz od razu o co chodzi i jak zapiszesz już wynik końcowy z a i b
to odwróć podstawienie czyli w miejsce a wpisz x + y a w mniejsce b wpisz x − y
3 paź 12:58
Kejt: proponuję na odwrót. Zapiszesz nam jak liczysz a my znajdziemy błąd
3 paź 12:58
Jack:
a=x+y
b=x−y
I działaj. To naprawdę proste.
3 paź 12:58
Martaaa: liczyłam tak, lecz nic mi nie wychodzi, niestety
3 paź 13:52
Jack:
nie ma co liczyć, po prostu zauważ, że masz rozpisany wzór skróconego mnożenia, zamiast a kryje
się (x+y), zamiast b jest (x−y) i już! Zwiń do wzoru (a+b)2 i po sprawie.
3 paź 13:57
Martaaa: ok, a mógłby mi ktoś sprawdzić i ewentualnie poprawić zadania?
1) Wyłącz wspólny czynnik przed nawias:
ab2+a2b=ab(b2 + a2)
(x+1)y2 − (x+1)z=(xy2+y2)−(zx+z)=xy2+y2−zx−z=xyz(y4−x2−z2)
2) Uprość, o ile można ułamek:
aa2=1a
3 paź 14:15
Kejt: źle..
ab2+a2b=ab(b+a)
3 paź 14:16
Kejt: 2. popraw zapis, zamiast u { } { } użyj U { } { }.
3 paź 14:23
3 paź 14:29