Prawdopodobieństwo
pomocy :)) praca domowa: : Ze zbioru liczb {1,2...19} losujemy 13 razy po jednej liczbie ze zwracaniem. Oblicz
prawdopodobieństo:
a)liczb o różnych numerach
b)co najmniej raz liczby 19
c)co najwyżej raz liczby 19
d) co najmniej raz liczby 19 i co najmniej raz liczby 13
e)co najmniej raz 1 lub co najmniej raz 5
3 paź 12:47
Ломоно́сов:
| | 19 * 18 * 17 * 16 * 15 * 14 *...* 6 | |
a) P(A)= |
| |
| | 1913 | |
| | 1813 + 19 * 1812 | |
c) P(C)= |
| |
| | 1913 | |
3 paź 12:59
Ломоно́сов: Pomyłka w c)
| | 1813 + 13 * 1812 | |
P(C)= |
| |
| | 1913 | |
3 paź 13:02
pomocy :)) praca domowa: nie ogarniam dlaczego tak
3 paź 13:13
Ломоно́сов: a) liczby o różnych numerach
Rozpatrzmy to w następujący sposób:
Pierwsze losowanie − mamy do wyboru jedną liczbę z 19
Drugie losowanie − teoretycznie mamy do wyboru jedną liczbę z 19, jednak nie chcemy wylosować
tej samej co w pierwszym losowaniu, zatem praktycznie losujemy jedną liczbę z 18 (wylosowaną
poprzednio odrzucamy)
Trzecie losowanie − mamy do wyboru jedną liczbę z 17
Czwarte losowanie − mamy do wyboru jedną liczbę z 16
I tak dalej, aż do 13. losowania
b)co najmniej raz 19
Gdybyśmy rozpatrywali wylosowanie liczby 19 w każdym przypadku (czyli np. raz, dwa razy, trzy
razy... dziewiętnaście razy) zajęłoby nam to dużo czasu.
W takim przypadku łatwiej jest policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego − nie
wylosujemy 19 w ani jednym losowaniu.
Liczbę 19 odrzucamy, zostaje nam 18 liczb
13− krotne losowanie ze zwracaniem, ze zbioru 18 liczb traktujemy jako wariację z powtórzeniami
− to traktujemy jako moc zdarzenia przeciwnego do A
c)co najwyżej raz 19
Przedrostek "co najwyżej" oznacza, iż mamy dwa przypadki do rozpatrzenia:
1. W ogóle nie wylosujemy 19
2. Wylosujemy raz 19
Z poprzedniego podpunktu mamy obliczoną liczbę zdarzeń bez wylosowania 19 (1813) − to
będzie nasz pierwszy przypadek
Przejdźmy do drugiego przypadku − Losujemy 13 razy, zatem w którym losowaniu wylosujemy 19
możemy wybrać na 13 sposobów.
W pozostałych losowaniach − dwunastu kolejność wylosowanych liczb nie odgrywa znaczenia −
możemy wylosować np. 18 razy jedynkę. Znowu sięgamy po wzór na wariację z powtórzeniami
(1812).
Suma przypadków 1. i 2. będzie naszą mocą zdarzeń A
3 paź 13:29