a
john: wyznacz wszstkie wartosci parametru m , dla ktorych rownanie przyjmuje dwa pierwiastki
rzeczywiste roznych znakow.
x2 −(2m −1 )x −3(4m−1 − 2m−2) =0
3 paź 12:39
Bogdan:
Założenia:
1. Δ > 0
2. x1 * x2 < 0 trzeba tu zastosować jeden z wzorów Viete'a
3 paź 12:50
john: tzn .to wiem,ale mi algebraicznie nie wychodzi
3 paź 13:02
Bogdan:
to pokaż swoje obliczenia, poszukamy błędu
3 paź 13:03
john: ok

juz zaraz piszem
3 paź 13:17
john: Δ:
(2
m−1)
2 + 12(4
m−1−2
m−2)=
(2
m−1)
2 + 12(2
2m−2 − 2
m−2)+
2
2m −2
m+1 +1+12(2
2m−2 − 2
m−2 )
probowalem za t= 2
m ,ale to dalej tez jakos bez sensu wychodzi

Mozesz mi powiedziec co mam dalej zrobic?
3 paź 13:25
Bogdan:
Spróbuj tak:
| | 22m | | 2m | |
Δ = 22m − 2*2m + 1 + 12( |
| − |
| ) = ... |
| | 4 | | 4 | |
3 paź 13:28
john: chyba Δ:
| | 22m | | 2m | |
22m − 2*2m +1 +12( |
| − |
| }) |
| | 4 | | 2 | |
3 paź 13:43
Bogdan:
| | 2m | |
Przepisałeś ode mnie i to z błędem, 2m−2 = |
| , obliczaj dalej. |
| | 4 | |
3 paź 14:20
john: owszem ,przepisalem od Ciebie bo myslaem ze sie pomyliles.
3 paź 16:04
john: no wiec :
potem wychodzi mi :
t=2
m
Δ : 4t
2 −8t+1 >0
| | 1−√3 | | 1+√3 | |
t∊(−niesk, |
| ) U ( |
| ) , + niesk) |
| | 2 | | 2 | |
t
1t
2<0 −ale jakos nie wychodzi .co dalej?
3 paź 18:23