Klasyczne zadanie z niezależności zdarzeń, z którym mam problem.
Potrzebujący: Wiadomo, że P(AUB)=0,5, P(A')=0,75 i zdarzenia A i B są niezależne. Oblicz P(B)
3 paź 12:30
Ломоно́сов: P(A∪B)= 0,5
P(A')= 0,75
P(A)= 1 − 0,75 = 0,25
Z własności prawdopodobieństwa:
P(A∪B)= P(A) + P(B) − P(A∩B)
Dwa zdarzenia A i B są niezależne ⇔ P(A∩B) = P(A) * P(B)
0,5 = 0,25 + P(B) − 0,25 * P(B)
0,25 = P(B) − 0,25 *P(B)
0,25 = P(B) (1 − 0,25)
0,25 = P(B) * 0,75
3 paź 12:38
Potrzebujący: 0,5 = 0,25 + P(B) − 0,25 * P(B) 0,25 skąd się to wzięło?
3 paź 12:48
Potrzebujący: Możesz mi to zadanie wyjaśnić krok po kroku? Bo nie rozumiem
3 paź 12:49
Ломоно́сов: P(A∪B)= P(A) + P(B) − P(A∩B)
Wiemy, że zdarzenia A i B są niezależne
P(A∪B)= P(A) + P(B) − P(A) * P(B)
Teraz już tylko podstawiasz:
P(A∪B) = 0,5
P(A) = 0,25
3 paź 12:50
Jack:
stąd po podstawieniu:
P(A∪B)= P(A) + P(B) − P(A∩B)
P(A∪B)=0,5
P(A)=1−P(A')=1−0,75=0,25
P(B) zostało
P(A∩B)=P(A)*P(B)=0,25*P(B)
3 paź 12:52
Bogdan:
Wszystko tu masz pokazane niemal łopatologiczne, krok po kroku.
Którego kroku nie rozumiesz?
3 paź 12:52
Potrzebujący: Ok już zrozumiałem. Dzięki wielkie
3 paź 13:09
sofija: Ratunku pilne
Wiadomo, ze P(A∪B)=3/4, P(A∩B)=1/2 P(A')= 1/3. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen A I B
7 gru 09:44