BMM: Prosze o pomoc

Wyznacz punkty przegiecia funkcji: f(x)=6x
2-1/x
1 sty 21:32
Eta:
Napisz jaka jest ta funkcja!
6x2 - 1/x czy (6x2 -1) /x to ważne!
1 sty 21:52
Eta:
Proponuję zobaczyć w nicku "nice"
przejrzyj sposób rozwiazania i poradzisz sobie!
1 sty 22:22
BMM: to jest ta pierwsza podana przez Ciebie funkcja... Jesli chodzi o rozwiazanie, to ja to
rozwiazalam..., tzn. wyliczylam pierwsza i druga pochodna, tylko z tym punktem
przegiecia mi nie wychodzi

wiec jesli to nie problem to jeszcze raz prosze o pomoc i z
gory dzieki wielkie
1 sty 22:30
Eta:
x=
3√1/6 jak sie nie pomylilam
bo to miejsce zerowe drugiej pochodnej
i zmienia znak na prawo i lewo od tego x
jak tez tak Ci wyszło to znaczy że dobrze
Obecnie nie za bardzo mam czas ! napisz to moze później zajrzę na forum
1 sty 22:46
BMM: Hmm... mnie w drugiej pochodnej koncowy wynik wyszedl tak: 2x
5(6x
3+1)=0, wiec x=0 i
x=
3√-1/6, wiec to chyba sprzecznosc...

i jesli ten punkt przegiecia wyliczylam dla
zera to mi nie wychodzi, bo biorac pod uwage dziedzine x musi byc w mianowniku rozne od
zera... i teraz jak czytam Twoj wynik to zastanawiam sie co znaczy "zmienia znak na
prawo i lewo

"
2 sty 11:59