a
taki tam: 2X+2x−1+2x−2+...=2√8−2x−1
Więc.
q=1/2
Sn= 2x/(1−q) = 2x+1
2x+1 = 2√8−2x+1 // () 2
22x+2 = 4(8−2x+1}
22x+2= 22(23−2x+1 )
22x+2 = 25 −2x+3
2{3x+5)=25
3x+5=5
3x=0
x=0
gdzie jest bład?
ma wyjsc x=1
dzieki
3 paź 11:45
Godzio: po piewsze Dziedzina
8 − 2x + 1 ≥ 0
2x+1 ≤ 8
x + 1 ≤ 3
x ≤ 2
2x + 1 = 2√8 − 2x+1 / : 2
2x = √8 − 2x+1 /2
22x = 8 − 2x + 1 2x = t
t2 = 8 − 2t
t2 + 2t − 8 = 0
(t + 4)(t − 2) = 0
t = − 4 − odpada
v
t = 2 ⇒ 2x = 2 ⇒ x = 1
3 paź 11:58
taki tam: NIe rozumiem przejscia z 3 do 4 linijki
dlaczego
22x=8 − 2x+1
t2=8−2t co sie stało z 2x+1 ,gdzie jest to 1 z potęgi ?
3 paź 12:09
Jack:
2x+1=2*2x
Dla t=2x wychodzi 2*t.
3 paź 12:48