matematyka prosto do matury nowa era
piotrek1234: 7.9 i 7.10 zadania z podręcznika nowa era prosto do matury kto ma ten podręcznik proszę o pomoc
w rozwiązaniu
3 paź 11:09
rasw2: Rozwiąż równanie: Rozwiąż równanie:
a){p5}x−5={p5}+5 a)(x+5)(5−x)=5x−x2
b)1−2{p5}x=3{p5} b)1−2{p5}x=3{p5}
14 lip 20:28
Basia: masz z tym jakiś problem ?
czy tak sobie napisałeś treść zadań w odpowiedzi na post sprzed trzech lat ?
14 lip 21:09
5-latek: Mam pytanie ? Dlaczego tak proste rownania dajesz na forum do rozwiazania.
Oprocz tego (x+5)(x−5)=5x−x2 to pozostale to zwykle rownania liniowe
(x+5)(x−5)=5x−x2 −−−−−−−−−−(x+5)(x−5) z ewzoru skroconnego mnozenia (a+b)(a−b)=a2−b2 to
bedzie x2−25=5x−x2 to x2+x2−5x−25=0 i dzialaj dalej
natomiast pozostale to jak napisalem zwykle rownania liniowe tylko ze nie ma ladnych danych
√5x−5=√5+5 to √5x=√5+5+5 i juz dzialaj dalej
To samo 1−2√5x=3√5to −2√5x=3√5−1i wyzbacz samo x
14 lip 21:14
Aldona: β
9 lis 13:52