parzystosc f
malinka19: parzystosc funkcji bardzo wazne
zbadaj parzystosc funkcji:
a) f(x)=5x−x5
b) f(x)=x/8+x4
c) f(x)=x2+1/x2
3 paź 10:42
R.W.still16l: zbadaj po prostu czy f(x)=f(−x)
dla przykłady zrobię a
f(x)=5x−x5=x(5−x4)
f(−x)=5(−x)−(−x)5=−5x+x5=x(x4−5)
f(x)≠f(−x)
3 paź 14:47
malinka19: drugiego nie umiem zrobic co pomnozyc mianownik


czy np mianownik ≠0 i liczyc?\
3 paź 14:58
Jack:
od razu widać że nie jest to funkcja parzysta, ponieważ występuję potęga nieparzysta która
jest czuła na znak minusa... Wzoruj się na tym co zrobił R.W.
3 paź 15:14