czy dobrze to zrobiłem??
rzodkiew: Zad. W 34 kg zbóż znajduje się 10% zanieczyszczeń. Rolnik postanowił zmniejszyć
zanieczyszczenia do 4%. Oblicz, ile zanieczyszczeń musiał on usunąć z nasion . Wynik podaj w
dekagramach
34*10% =3,4 −liczba zanieczyszczeń w zbożu
x−ilość zanieczyszczeń do usunięcia
34*10%−x=4%(34−x)/*100
340−100x=4(34−x)
340−100x=136−4x
−96x=136−340
−96x=−204/(−96)
x=2,125
3 paź 10:36
rzodkiew: czy dobrze?
3 paź 10:44
rzodkiew: godzio pomóż
3 paź 11:22
Godzio:
Na chłopski rozum to bym to tak zrobił
ilość zanieczyszczeń to 10% skoro chce zmniejszyć do 4% to:
10% − 4% = 6% musi zredukować więc
34 * 6% = ...
Ja bym to w ten sposób zrobił
3 paź 11:30