uproszczenie wyrażenia
Kasia: Uprość wyrażenie
| | x do −2/3 | |
B) ( |
| )−2 |
| | 5−1 * x do 1/3 | |
mam nadzieję że jest jaśniej opisane
2 paź 23:29
think: niebo jaśniej, aż daje po oczach
| | a + b | | a | | b | |
a) rozbij na dwa ułamki |
| = |
| + |
| |
| | c | | c | | c | |
| | ab | |
i skorzystaj z własności potęg |
| = ab − c |
| | ac | |
2 paź 23:31
Kasia: więc to będzie
| | x1,5 | | 3x2,5 | |
a) |
| + |
| więc to będzie x + 3x 2 ?  |
| | x−0,5 | | x−0,5 | |
2 paź 23:35
think: b)
| | x−2/3 | | x−2/3 | |
( |
| )−2 = (5* |
| )−2 = i w tym miejscu też |
| | | | x1/3 | |
| | 1 | |
skorzystaj z własności potęg = (5*coś Ci tu wyjdzie)−2 = |
| = |
| | (5*coś co Ci wyjdzie)2 | |
uprość i ewentualnie usuń niewymierność z mianownika = wynik końcowy
2 paź 23:35
think: a ile to 1,5 − (−0,5)

?
2 paź 23:36
think: podobnie ile to 2,5 − (−0,5)
2 paź 23:36
Kasia: hmm to 1,5 + 0,5 = 2
a 2,5 + 0,5 = 3
x
3 + x
2 teraz powinno być dobrze
2 paź 23:40
think: 
nigdy nie jest tak dobrze by nie było lepiej

x
2 +
3x
3
2 paź 23:44
Kasia: a przykład b) to będzie ..
(5*x−1/3)−2 = (5x−3)2 ?
2 paź 23:48
think: i znowu to samo pytanie ile to jest:
2 paź 23:50
Kasia: a no tak.. ciągle zapominam o tym
to jest −1 oczywiście, (5x−1)−2 = (1/5x)2 = 125x2 tak ? : )
2 paź 23:55
think: tak
2 paź 23:57
think: dobra ja idę spać
2 paź 23:58
Kasia: dzięki za pomoc
3 paź 00:03