okrąg wpisany, opisany
Patrycja: W okrąg wpisano trójką ABC. Przez wierzchołek A poprowadzono styczną do okręgu, a następnie
poprowadzono równoległą do tej stycznej, przecinającą boli AB i AC odpowiednio w punktach D i
E.
Wykazać, że na czworokącie BCDE mozna opisać okrąg.
Można gdy suma przeciwległych wierzchołków tego czworokąta wypukłego wynosi 180 stopni.
Ktoś pomoże?
2 paź 23:06
Bogdan:

S − środek okręgu, ∡BDE = c, ∡CED = b.
Korzystamy z twierdzeń:
1) o kącie wpisanym i środkowym opartych o ten sam łuk okręgu (np. ∡BAC i ∡BSC);
2) o kącie dopisanym i środkowym opartych o ten sam łuk okręgu (np. ∡BAK i ∡BSA);
3) o dwóch prostych równoległych przeciętych trzecią prostą i kątach odpowiadających (np.
∡DAK i ∡BDF);
4) o kątach przyległych (np. ∡BDF i ∡BDE): c = 180
o − γ oraz b = 180
o − β
5) o okręgu opisanym na czworokącie.
3 paź 01:32
Patrycja :

α+β+γ=180
f+β=180 β=180−α−γ f+180−α−γ=180 f−α−γ=0 f=α+γ
k+α=180 α=180−β−γ k+180−β−γ=180 k−β−γ=0 k=β+γ
f+β=α+γ+β=180
k+α=β+γ+α=180
co należało wykazać.
Dziękuję Bogdan. Pomogłeś.
3 paź 10:38