pierwiastki
ania: jak to zapisać krócej:3
√147−
√75
3
√25*3+36*2−
√3*25=3*5
√3+6
√2−5
√3
?
coś tu chyba namieszałam?
2 paź 22:49
think: 3√25*3 + 2*36 − √3*25 = 3√3*25 + 3*2*12 − √3*25 = 3√3(25 + 24) − 5√3 = 3√3*49 −
5√3 = ....
2 paź 22:54
ania: ...21
√3−5
√3=16
√3
?
2 paź 22:57
think: bingo

teraz możesz iść zagrać w totka

Twój błąd to rozbicie pierwiastka w momencie:
√a + b ≠
√a + a{b}
można zrobić tylko tak
√a*b =
√a*
√b
Pozdrawiam i dobrej nocy
2 paź 23:00
think: √a + b ≠ √a + √b
2 paź 23:00
ania: dziękuję bardzo

kolorowych senków
2 paź 23:01
think: dziękuję
2 paź 23:04
ania: a czy to mam
dobrze?3√24+2√54−√150=3√4*6+2√9*6−√25*6=3*2√6+2*3√6−5√6=12√6−5√6=7√6
2 paź 23:17
think: tak to jest dobrze
2 paź 23:19
ania: super
2 paź 23:21
ania: ...a czy mogę tak wyliczyć?:√3*25+3*49=5√3+7√3=12√3
2 paź 23:52
ania: nie,nie mogę...
2 paź 23:55
think: niestety ania, tylko iloczyn można rozbić na dwa pierwiastki dodawania nie
zdaje się, że ten pierwiastek nie ma prostszej i ładniejszej postaci, zresztą sprawdź na
kalkulatorze sobie, że √222 ≠ 12√3
2 paź 23:56
ania: tak,dziękuję,już pojęłam
3 paź 00:05