Matma
Zosia: podaj liczbę odwrotną i przeciwną:
A=1−√5
B=2+√5
2 paź 21:53
Zosia:
2 paź 22:00
Mateusz: | | 1 | |
Podam na przykładzie np liczby 5 przeciwna do niej to −5 a odwrotna to |
| swoje robisz |
| | 5 | |
podobnie
2 paź 22:03
Bogdan:
| | 1 | |
Jeśli dana jest liczba x, to odwrotna do niej jest równa |
| , a przeciwna jest równa −x. |
| | x | |
2 paź 22:03
Zosia: ok wiem o co chodzi tylko tych 2 przykładów nie rozumiem,jak mam je zrobic
2 paź 22:05
Bogdan:
ale ułamek, w którym w liczniku jest 1, a w mianowniku jest podana liczba chyba umiesz zapisać.
2 paź 22:09
Zosia: 1−√5
2 paź 22:09
Zosia: jak:
1,−1,
11 
a pierwiastek jak
2 paź 22:10
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
Podam przykład. Jeśli a = 3 − √7, to |
| = |
| , −a = −3 + √7 |
| | a | | 3 − √7 | |
2 paź 22:18
Zosia: Proszę powiedzcie jak bo np.2 to −2 i 12
a takie całe działania jak te co podałam to jak się robi ?
2 paź 22:18