Usuń niewymierność z mianownika
Kris: Witam. Mam oto taki przykład, z którym nie mogę sobie poradzić:
Usuń niewymierność z mianownika:
Próbowałem zrobić na podstawie przykładów z tej strony, ale nie dałem rady. Bardzo proszę o
pomoc w rozwiązaniu.
2 paź 21:05
Bogdan:
Rozłóż wzorem na czynniki wzorem skróconego mnożenia a3 + b3 wyrażenie: 1 + 3
2 paź 21:08
Kejt:
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
u Ciebie:
a=1
b=3√3
wpisz to do drugiego nawiasu.
i rozszerz cały ułamek o to co Ci wyjdzie.
2 paź 21:08
Kejt: Widzę, że
Bogdan mnie uprzedził. Wobec tego mogę znikać. Dobranoc
2 paź 21:10
Bogdan:
Coś źle mi się zapisało, poprawiam:
Rozłóż na czynniki wzorem skróconego mnożenia a33 + b3 wyrażenie: 1 + 3
2 paź 21:10
Kris: Dziękuję za pomoc. Za chwilkę spróbuję zrobić.
2 paź 21:18