wzór na trapez
Tomasz: Jak wyliczyć przekątne trapezu znając dwie podstawy i wysokość ?
2 paź 20:55
Bogdan:

Trapezy mają równej długości podstawy i równe wysokości, ale odpowiadające sobie przekątne
mają różne długości. Jaki stąd wniosek?
2 paź 21:04
Tomasz: że się nie da ?
2 paź 21:18
Bogdan:
Tak, nie da się wyznaczyć długości przekątnych nie mając jeszcze jednej informacji o tym
trapezie.
2 paź 21:44
Tomasz: a wyliczyć pola trójkątów się da ?
2 paź 22:10
Bogdan:
Podaj pełną treść zadania
2 paź 22:31
Bogdan:
Pola trójkątów da się wyliczyć.
2 paź 22:35
Tomasz: w trapezie o podstawach długości 10cm i 6cm oraz wysokości 4cm poprowadzone przekątne które
podzieliły go na 4 trójkąty Oblicz pola trójkątów.
2 paź 23:08
Bogdan:

Przedstawiam dwa sposoby rozwiązania zadania.
Dane: a, b, h.
| | a | | v | |
Z podobieństwa trójkątów ABS i CDS: |
| = |
| . Ponadto v + w = h |
| | b | | w | |
Rozwiązując ten układ równań otrzymamy długości w oraz k.
Pola trójkątów:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PABS = |
| av, PCDS = |
| bw, PASD = PBCS = |
| eh |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Odcinek EF jest równoległy do podstaw i zawiera punkt S, jego długość jest równa
| | 2ab | |
średniej harmonicznej długości podstaw: |EF| = |
| . |
| | a + b | |
| | ab | |
|ES| = |SF| = e = |
| |
| | a + b | |
W innej metodzie wykorzystuje się skalę podobieństwa k trójkątów ABS i CDS.
| | h | |
v + w = h ⇒ kw + w = h ⇒ w(k + 1) = h ⇒ w = |
| |
| | k + 1 | |
| | 1 | |
PCDS = |
| b*w, PABS = k2*PCDS, |
| | 2 | |
P
ASD = P
BCS =
√ PABS * PCDS =
√ k2*P2CDS = k*P
CDS
3 paź 00:20
Tomasz: a jak v i w wyliczyć ?
10w = 6v
v+w = 4
nie wiem co dalej
3 paź 10:46
Tomasz: Jednak wyliczyłem
Dobrze ?
3 paź 10:54
think: nie potrafisz rozwiązywać układów równań? są na to z 3 do 4 sposobów:
1) metodą przeciwnych współczynników
2) przez podstawienie
3) graficznie
4) wyznacznikowo
3 paź 10:55
Tomasz: | | 5 | | 3 | | 8 | |
Potrafię tylko zapomniałem ale już sobie przypomniałem i obliczyłem |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli 4 więc mam dobrze.
3 paź 11:17
Tomasz: A Obwody będą wynosić:
P
ABS = 25, P
CDS = 9, P
ASD = 30
Mam nadzieję że dobrze wyliczyłem
3 paź 11:28
Tomasz: Dzięki wielki Bogdan za twoją pomoc sam bym sobie nie poradził.
3 paź 11:31