Sumy odwrotności
Darth Mazut: Suma pewnej liczby i jej odwrotności jest równa 4. Oblicz sumę sześcianu tej liczby i sześcianu
jej odwrotności.
Więc rozwiązuję to tak:
x + 1x = 4
x2 + 1x = 4
x2 − 4x + 1 = 0
licze deltę = 12
licze x = 2 + √3 lub 2 − √3
podstawiam ten wynik do równania z sześcianami czyli:
(2 + √3)3 + (12 + √3)3 =
= 26 + 15√3 + 126 + 15√3 sprowadzam do wspólnego i wychodzą takie pierdoły :E
1352 + 780√326 + 15√3
Czy ktoś ma pomysł jak to zakończyć albo jakiś inny sposób?
2 paź 20:35
Bogdan:
| | 1 | |
x + |
| = 4 podnosimy obustronnie do sześcianu |
| | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x3 + 3*x2* |
| + 3*x* |
| + |
| = 64 |
| | x | | x2 | | x3 | |
Spróbuj pociągnąć dalej.
2 paź 20:49
Bogdan:
Widzę, że sam muszę pociągnąć.
| | 3 | | 1 | |
x3 + 3x + |
| + |
| = 64 |
| | x | | x3 | |
| | 1 | | 1 | |
x3 + 3(x + |
| ) + |
| = 64 |
| | x | | x3 | |
| | 1 | | 1 | |
x3 + 3*4 + |
| = 64 ⇒ x3 + |
| = ... |
| | x3 | | x3 | |
2 paź 21:14
Darth Mazut: x3 + 1x3 = 52
ale co? Mam to zrobić tak jak równanie sześcienne?
2 paź 21:23
Bogdan:
Liczba 52 jest rozwiązaniem tego zadaniu. Nic nie trzeba więcej robić.
2 paź 21:28
Darth Mazut: Aha, no faktycznie, już nie myśle...
dzięki wielkie za pomoc
2 paź 21:32