zofi: wyznacz m, wiedząc,że wielomian W(x)=3x3+mx2 - 4x - 4 jest podzielny przez dwumian
x-1. Dla wyznaczonej wartości m rozłóż wielomian W(x)na czynniki możliwie najniższego
stopnia.
1 sty 20:20
Eta:
oblicz W(1)=0 i wyliczysz m
nastepnie wtaw tę wartość m do w(x)
i podziel w(x) przez (x -1)
otrzymasz wielomian drugiego stopnia
policz np deltę i jak sa pierwiastki to rozłóż naczynniki liniowe
Dasz radę ! Ewentualnie napisz jaki rozkład otrzymałaś?
to Ci sprawdzę ok?
1 sty 20:43
zofi: do Eta..dziękuje za wskazówki

to rozwiązałam i mi wyszło takie cos..
w(1)=o
w(1)=3*1
3+m*1
2-4*1-4
3*1
3+m*1
2-4*1-4=o
3+m-4-4=0
m=5
w(x)=3*x
3+5*x
2-4x-4
(3*x
3+5*x
2-4x-4) : (x-1)=3x
2+8x+4 -----to mi wyszło po podzieleniu tego wielomianu
przez dwumian i policzyłam Δ=16
x
1= -2/3 x
2=-2 i co z tym teraz zdobić?
2 sty 20:09