Upraszczanie wyrażeń
Kasia: | | 3 | | x | | x | | 3 | |
Ile otrzymano po uproszczeniu wyrażenia ( |
| + |
| )2 − ( |
| − |
| )2 ?
|
| | x | | 3 | | 3 | | x | |
2 paź 20:30
Bogdan:
a może najpierw pokażesz swoje rozwiązanie?
2 paź 20:33
Kasia: Znowu próbowałam to liczyć ze wzorów skróconego mnozenia ale poprawny wynik nie chciał mi
wyjść

Powinno wyjść 4.
2 paź 20:35
Bogdan:
Pokaż swoje obliczenia, zobaczymy, gdzie popełniasz błąd.
2 paź 20:38
Kasia: | | 9 | | x2 | | x2 | | 9 | | 9 | | x2 | |
= |
| + 2 + |
| − ( |
| − 2 + |
| ) = |
| + 2 + |
| + |
| | x2 | | 9 | | 9 | | x2 | | x2 | | 9 | |
| | x2 | | 9 | | 2x2 | |
|
| + 2 − |
| ) = 4 + |
| |
| | 9 | | x2 | | 9 | |
2 paź 20:45
Kasia: Już wiem na czym mój błąd polegał pomylułam się ze znakiem
2 paź 20:47
Bogdan:
Lepiej jest zastosować tu wzór a2 − b2 = (a − b)(a + b)
Spróbuj rozwiązać zadanie z zastosowaniem tego właśnie wzoru.
2 paź 20:51
Bogdan:
Kasiu − czekam na Twoje rozwiązanie z zastosowaniem wzoru a2 − b2
2 paź 21:05