Z z konkursu
Wojtek: Znaleźć taką najmniejszą liczbę naturalną n, aby liczby postaci n + 1 oraz n − 110 były
kwadratami
liczb naturalnych.
2 paź 20:24
Bogdan:
Z jakiego konkursu?
2 paź 20:32
Wojtek: z matematyki

powiatowy
2 paź 20:40
Bogdan:
No to sam musisz rozwiązać zadanie, zadania konkursowe trzeba samemu rozwiązywać.
2 paź 20:42
Mateusz: Zgadzam sie z Bogdanem co do tego zadania to dam ci małą podpowiedz poczytaj o równaniach
diofantycznych bo takie mozna dostac rozwiązując to zadanie.
2 paź 20:52
Wojtek: nie chodzi o to że to na konkurs trzeba przygotować tylko już po jest i nadal się zastanawiam
2 paź 21:26
Godzio: W takim zapisz to co jest w poleceniu:
n∊N
n + 1 = k2
n − 110 = l2 − −−− l,k∊ N
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
111 = k2 − l2 dalej pozostawiam tobie
2 paź 21:27
Bogdan:
Jeśli jest już po konkursie, to co innego. Godzio wskazał kierunek. Idź tą drogą.
2 paź 21:31