da
pro: Wyznacz wzór funkcji kw. o miejscach zerowych x
1=−3 x
2=4, której wykres przechodzi przez
punkt P(0,12)
no to robie
0=9a−3b+c
0=16a+4b+c
c=12
i nie chce wyjsc
2 paź 20:04
Bogdan:
Lepiej jest w tym przypadku zastosować postać iloczynową:
12 = a(0 + 3)(0 − 4) ⇒ 12 = −12a ⇒ a = −1
y = −(x + 3)(x − 4)
Nie ma polecenia o podaniu wzoru ogólnego funkcji, można więc zostawić postać iloczynową.
2 paź 20:18
pro: ale dlaczego mi z tych "moich" 3 równan nie chcial wyjsc wynik:

?
2 paź 20:19
Gustlik: Pro, cos musiałeś źle policzyć, jak chcesz, to zamieść na forum swoje obliczenia − ktoś z nas
sprawdzi. Ale radzę Ci − zastosuj sie do porady Bogdana − metoda szybka i bez układu równań −
ja bym zrobił tak samo, jak Bogdan.******
3 paź 01:02