fizyka
monika: Proszę o przekształcenie dopiero zaczynamy to w szkole.
S=12at2−oblicz a
2 paź 19:54
Jack:
pomnóż przez 2 i podziel przez t2.
2 paź 19:58
monika: przykro mi ale nie kumam
2 paź 20:02
Mateusz: 2S=at
2
teraz podziel przez współczynnik przy niewiadomej czyli t
2 i masz gotowe
2 paź 20:04
Jack:
| | 8 | | 8 | |
Przykład: |
| =4 więc mnożę obie strony przez 2 i dostaję: |
| *2=4 *2 czyli po skróceniu |
| | 2 | | 2 | |
8=4*2. To rozumiesz?
2 paź 20:06
Mateusz: Podobnie przekształca się bardziej skomplikowane wzory, należy jednak pamiętać, że przy
dodawaniu odejmujemy, mnożeniu dzielimy, potęgowaniu pierwiastkujemy, całkowaniu różniczkujemy
(liczymy pochodne), i na odwrót. Nie należy też zapomnieć o zastosowaniu odpowiednich działań
dla obu stron równania!
całkowanie i różniczkowanie akurat cie nie dotyczy bo w szkole sredniej całek i pochodnych
niestety juz nie ma
2 paź 20:06
monika: czyli przez co
2 paź 20:06
Mateusz: | | 2S | |
no przez t2 napisałem i wtedy otrzymasz a = |
| |
| | t2 | |
2 paź 20:07
monika: jack to tak ale przy wzorze już nie
2 paź 20:08
monika: dzięki
2 paź 20:09
Mateusz: Moze chcesz pocwiczyc jescze jakis przykłąd tak zebys to zrozumiała to naprawde nie jest
trudne
2 paź 20:09
monika: a na przykład jak mam taki wzór do przekształcenia to jak:
T=2π√lg
2 paź 20:11
Mateusz: zalezy co chcesz z tego policzyc ale najpierw pozbywamy się pierwiastka tak jak napisałem wyzej
jak sie przekształca w naszym przypadku jest to pierwiastek kwadratowy a więc najpierw obydwie
strony rownania(wzoru) podnosze do kwadratu
2 paź 20:12
monika: a zapomniałeam oblicz:l
2 paź 20:13
Mateusz: Tak jak napisałem podnosze do kwadratu(gdybym miał pierwiastek innego stopnia np 3 czy 4 to
podnosiłbym rownanie odpowiednio do 4 i 3 potęgi)
| | l | |
T2 = 4π2 |
| /*g−mnoze przez g zeby pozbyc sie ułamka
|
| | g | |
T
2*g=4π
2l−teraz dokoncz popatrz na moj post wczesniej co robimy przy konkretnym działaniu w
jaim jest nasza niewiadoma l
2 paź 20:17
Mateusz: Policzyłas ile wynosi l
2 paź 20:26
monika:
2 paź 20:27
monika: nie umiem
2 paź 20:27
Mateusz: Ech ta młodzież nie wierzy we własne siły

skoro mamy juz tak przekształcone
T
2*g=4π
2*l −teraz dzielę przez współczynnik przy niewiadomej czyli 4π
2
czyli l = ..dokoncz
2 paź 20:31
monika: czyli dzielę przez 4π2
2 paź 20:33
Mateusz: tak czyli przez współczynnik przy niewiadomej w naszym przypadku 4π
2
2 paź 20:34
monika: l=T2*g
2 paź 20:42
monika:
2 paź 20:42
Mateusz: nie dzieląc rownanie przez jakis współczynnik robimy to obustronnie a więc
2 paź 20:45