wyrażenia algebraiczne
Kasia: Ile wynosi wartość liczbowa wyrażenia (x+2y)
2 − (x − 2y)
2 dla x=
√2, y = −
√2
Próbowałam to liczyć ze wzorów skróconego mnożenia, lecz nie wychodził mi poprawny wynik

Pomóżcie
2 paź 19:54
Godzio: korzystam na początek z a2 − b2 = (a − b)(a + b)
(x + 2y − (x − 2y))(x + 2y + x − 2y) = 4y * 2x = 8xy = −8 * 2 = −16
2 paź 20:03
aguunia: A jaka powinna być odpowiedz ?
2 paź 20:05
Kasia: Wyszło dobrze Gondziowi. Dzięki
2 paź 20:06
Bogdan:
Zadanie nie narzuca sposobu rozwiązania, można więc od razu wstawić liczby:
(√2 − 2√2)2 − (√2 + 2√2)2 = (−√2)2 − (3√2)2 = 2 − 18 = −16
2 paź 20:14