pochodna f w punkcie
ania: oblicz pochodąną f. f(x)=√x w punkcie jeden.
nie wychodzi mi.
2 paź 18:36
Godzio: pokaż obliczenia się poprawi
2 paź 18:36
Godzio:
jestem ciekaw co w takim zadaniu może nie wychodzić
2 paź 18:40
2 paź 18:43
ania: sorry zaraz poprawie/
2 paź 18:43
ania: √1+h − √1h
i nie wiem , jakiego wzoru użyć.
2 paź 18:45
2 paź 18:46
Amaz:
podejrzewam, że trzeba to policzyć z definicji pochodnej
2 paź 18:47
Godzio:
| | √1 + h − 1 | | 1 + h − 1 | |
limh−>0 |
| = limh−>0 |
| = |
| | h | | h(√1 + h + 1) | |
| | h | | 1 | | 1 | |
limh−>0 |
| = limh−>0 |
| = |
| |
| | h(√1 + h + 1) | | √1 + h + 1 | | 2 | |
2 paź 18:50
Amaz:
| | a2−b2 | |
trzeba skorzystać ze wzoru: a−b = |
|
|
| | a+b | |
czyli trzeba zamienić
| | 1+h−1 | | h | |
√1+h−√1 na |
| = |
|
|
| | √h+1+1 | | √h+1+1 | |
2 paź 18:51
ania: dziękuję wszystkim.
2 paź 18:59