Dla jakiej wartości p pierwiastkami wielomianu
Pawel: W(x)=x
3−(2p+1)x−3 jest liczba 2?
jak to zrobic
2 paź 18:18
Godzio:
W(2) = 0 −− z tego wyliczysz p
2 paź 18:21
Pawel: nie czaje tego
2 paź 18:29
Godzio:
Co to jest pierwiastek wielomianu ?
2 paź 18:32
runny: Jeżeli 2 jest pierwiastkiem wielomianu, oznacza to tyle, że wielomian dla x = 2 przyjmuje
wartość 0.
Czyli, jak napisał Godzio W(2) = 0
W miejsce wszystkich x, podstawiamy 2
Stąd:
W(2) = 2
3 −(2p +1)2 − 3
W(2) = 8 −2(2p + 1) − 3
W(2) = 5 −4p −2
W(2) = 3 − 4p
W(2) ma być równe 0, stąd:
3 − 4p = 0
4p = 3
2 paź 18:32