wymierność
mika: korzystając z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu, wykaż, że liczba 4√6 jest
niewymierna.
2 paź 18:14
Godzio:
Nie jestem pewien czy to poprawny dowód, na konkretnym przykładzie
Weźmy wielomian:
W(x) = x4 − 6
Z twierdzenia wynika że kandydatami na pierwiastki wymierne wielomianu o współczynnikach
całkowitych są dzielniki wyrazu wolnego przez współczynniki stojące przy największej potędze,
w tym wypadku:
±1,±2,±3,±6
W(x) = x4 − 6 = (x2 − √6)(x2 + √6)(x − 4√6)(x + 4√6)(x2 + √6)
x = 4√6 v x = 4√6 − to są pierwiastki tego wielomianu, które nie były wskazane jako liczby
wymierne co oznacza że są to liczby niewymierne
2 paź 18:28
Godzio:
tam oczywiście (x2 − √6)(x2 + √6) = ...
2 paź 18:33