Wielomiany
Tommy: Rozłóż wielomian na czynniki:
x
4+1
Jak ktoś może jasno wytłumaczyć to dziękuję bardzo
2 paź 18:10
Godzio:
korzystam w 3 przejściu z a2 − b2 = (a − b)(a + b)
x4 + 1 = x4 + 2x2 + 1 − 2x2 = (x2 + 1)2 − 2x2 = (x2 + 1 − √2x)(x2 + 1 + √2x) =
(x2 − √2x + 1)(x2 + √2x + 1)
2 paź 18:13
Tommy: Dziękuję
2 paź 18:16
Tommy: a
x6+1?
2 paź 18:52
Godzio:
x6 + 1 = (x2)3 + 1 = (x2 + 1)(x4 − x2 + 1) = (x2 + 1)(x4 + 2x2 + 1 − 3x2) =
= (x2 + 1)((x2 + 1)2 − 3x2)) = (x2 + 1)(x2 − √3x + 1)(x2 + √3x + 1)
2 paź 18:55
Tommy: Dziękuję jeszcze raz
2 paź 19:01