rozwiąz rownanie wielomanowe
Pawel: siema1
x3−8x=0
x(x2−8)=0
x(x−√8)(x+√8=0
odp.x=0 x=√8 x=√−8
2 paź 17:48
Pawel: dobrze zorbilem?
2 paź 17:48
Kejt: masz jeden błąd. ale to bardziej z zapisu wynika.
powinno być:
x=−√8
2 paź 17:50
Bogdan:
Prawie dobrze, powinno być: x = 0 lub x = 2√2 lub x = −2√2
(błędny jest zapis √−8)
2 paź 17:51
Pawel: w odpowiedzi
2 paź 17:52
Kejt: tak.
2 paź 17:52
Pawel: Dane są wielomiany:
w(x)=x2−3x+1 i p(x)=x−5
Podaj wielomian
Q(x)=W(x)*P(x)−3*P(x)
nawiasy wymnozylem i pogrupowałem wyrazy i wyszło mi
=x
3−8x
2+13x+10
dobrze
2 paź 18:01
Kejt: jest ok.
2 paź 18:04
Pawel: 4. rozłoż wielomian na czynniki
a)w(x)=(x2−1)(x2−3x+2)=
pierwszy nawias to : x2(x−1)(x+1)
a drugi z delty dleta =1 ? √delty=1
2 paź 18:08
Godzio: Pierwszy nawias to: (x − 1)(x + 1)
Drugi: (x − 1)(x − 2)
delta wyjdzie 1 jeśli o to pytasz
2 paź 18:10