nierówność
mika: Rozwiąż nierówność
√x2 + 10x + 25 − |2x−6| > 4
2 paź 17:36
Kejt:
x2+10x+25=(x+5)2
x+5−|2x−6|>4
2 paź 17:38
Kejt: chyba powinno być |x+5|..
2 paź 17:39
mika: to wiem, ale co z tym fantem dalej
2 paź 17:41
aaa: |x +5| − |2x−6| >4
dla x∊(−∞, −5)
−x−5−2x+6>4
...
dla x∊<−5,3>
x+5+2x−6>4
..
dla x∊(3, +∞)
x+5−2x+6>4
...
2 paź 17:41
runny: √x2 + 10x + 25 − |2x − 6| > 4
√(x + 5)2 − 2|x − 3| > 4
|x + 5| −2|x − 3| > 4
Dalej sobie poradzisz?
2 paź 17:42
aaa: dla x∊(−∞, −5)
powinno być: −x−5+2x−6>4
2 paź 17:44
mika: niebardzo

mam tak:
x+5 < 0
x<−5
x∊(−∞;−5) tutaj wiem co dalej.
ale dalej mi wychodzi coś takiego:......
x+5 ≥ 0
x ≥ −5
x∊<−5,∞)
x−3 < 0
x<3
x∊(−∞;3)
x−3 ≥ 0
x ≥ 3
x∊<3,∞)

2 paź 17:56
mika: ostatnie też wiem, ale jak złączyć te dwa w środku?
2 paź 17:58
Godzio:

najlepiej zaznaczyć sobie na osi żeby lepiej zobaczyć,
1
o x ∊ (−
∞,−5) ⇒ |x + 5| = −x − 5, |x − 3| = − x + 3
2
o x ∊ <−5,3) ⇒ |x + 5| = x + 5, |x − 3| = − x + 3
3
2 x ∊ <3,
∞) ⇒ |x + 5| = x + 5, |x − 3| = x − 3
2 paź 18:00
mika: czyli w 2o x ∊ <−5,3) to będzie:
x+5+2x+6 > 4 ?
2 paź 18:07
mika: czy x+5+2x−6 > 4 ?
2 paź 18:08
Godzio: to drugie
2 paź 18:09
mika: kurcze tak myślałam. Wielkie dzięki

dalej dam radę
2 paź 18:10