z
jogus: narysuj wykres funkcji f(x)=x−2x
2 paź 17:23
runny:
Teraz poczytaj sobie o funkcji homologicznej.
2 paź 17:32
Bogdan:
Co to jest runny funkcja homologiczna?
3 paź 23:29
Eta:
3 paź 23:30
runny: chodziło oczywiście o homograficzną
3 paź 23:34
Bogdan:
aha
3 paź 23:36
Gustlik: Postać kanoniczna funkcji homograficznej:
Stąd p=0, q=1
| | 2 | |
Rysujesz funkcję y=− |
| i przesuwasz o 1 do góry, bo q=1. W poziomie nie przesuwasz, bo |
| | x | |
p=0.
Obowiązuje taka sama zasada, jak z postacią kanoniczną funkcji kwadratowej:
y=a(x−p)
2+q
Współczynniki p i q działają tak samo, tylko kształt wykresu jest inny − tam była parabola, a
tu jest hiperbola.
3 paź 23:49