| x√3 | ||
Przekrojem jest deltoid. Jedna z Krawedzi deltoidu − czyli AE= | , wysokosc tego | |
| 2 |
| x√7 | ||
ostroslupa | . I nie wiem co dalej? | |
| 2 |
| √14 | ||
Odp. | ||
| 6 |
d = x√2
| 3 | |
x = 3a ⇒ x = 2a | |
| 2 |
| 1 | ||
H2 + ( | d)2 = 9a2 | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
H2 = 9a2 − | * x2 * 2= 9a2 − | * 4a2 * 2 | ||
| 4 | 4 |
| d1 | 2a | ||
= | |||
| d | 3a |
| d1 | 2 | ||
= | |||
| x√2 | 3 |
| 4 | ||
d1 = | a√2 | |
| 3 |
| 1 | ||
z2 + ( | d1)2 = 4a2 | |
| 2 |
| 1 | 16 | |||
z2 + | * | a2 = 4a2 | ||
| 2 | 9 |
| 2√7 | ||
po obliczeniu: z = | a | |
| 3 |
| 2√7 | 3√7a − 2√7a | √7a | ||||
y = H − z = √7a − | a = | = | ||||
| 3 | 3 | 3 |
| y |
| √7 | √14 | ||||||||||||||
tgα = | = | = | = | ||||||||||||||
| a√2 | 3√2 | 6 |