nie mam pojęcia jak to zrobić
adam: Punkty A(1, √3), B= (5, 5√3) są wierzchołkami trójkąta równobocznego. Wyznacz współrzędne
wierzchołka C.
2 paź 17:08
runny: Obliczamy a i b prostej łączącej punkty A oraz B
Wychodzi nam:
a = √3
b = 0
Jak wiadomo współczynnik kierunkowy prostej odpowiada tg kąta pod którym owa prosta nachylona
jest do osi 0X. Stąd widzimy, że prosta nachylona jest do osi 0X pod kątem 60o co znacznie
ułatwi nam zadanie.
Teraz wystarczy już tylko obliczyć długość wektora AB, a następnie odłożyć od punktu A wektor
[x, 0], gdzie x to obliczona długość wektora AB
2 paź 17:39