Jak przedstawić wyrażenie w postaci iloczynu oraz stopień wielomianu.
Kasia: 1) Przedstaw wyrażenie 4 − x2 + 2xy − y2 w postaci iloczynu.
2) Ile jest równy stopień podanego wielomianu: W(x) = (x−1)2 (2x+1)(4x3−3)?
Proszę o wytłumaczenie tych dwóch zadań.
2 paź 16:57
Godzio:
1) 4 − (x2 −2xy + y2) = 4 − (x − y)2 = (2 − x + y)(2 + x − y)
2) wymnażasz tylko najwyższe potęgi:
(x − 1)2 = x2 + ...
(2x + 1) = x * .. + .. .
4x3 − 3 = x3 * ...
x2 * x * x3 = x6
więc stopień tego wielomianu to 6
2 paź 17:07
runny:
1)
4 − x2 + 2xy −y2 = 4 − (x2 −2xy + y2) = 4 − (x−y)2 = (4 − (x−y))(4 + (x−y)) = (4 − x +
y)(4 + x − y)
2) 6 stopnia − w pierwszym nawiasie drugiego stopnia, w drugim pierwszego stopnia, w trzecim
trzeciego stopnia. 2 + 1 + 3 = 6
2 paź 17:12
runny: Błąd w pierwszym zrobiłem, powinno być:
(2 − (x−y))(2 + (x−y)) = (2 − x + y)(2 + x − y)
2 paź 17:14