darias: oblicz granice
1 3
lim ------- - -------
x->1 1-x 1-x
3
prosze o pomoc dlugo siedze nad ta granica i nic
1 sty 18:58
Eta:
lim już nie piszę( tylko przekształcenie wyrazenia
1- x3 = (1 - x) ( 1 +x +x2) ze wzoru na a3 - b3
1 +x +x2 - 3 x2 +x - 2 (x - 1)(x +2)
------------------------- = --------------------- = --------------------
(1 - x)( 1 +x +x2) (1 - x) ( x2 +x +1) - (x -1)(x2 +x +1)
skracamy ( x -1)
x +2
----------------- = f( 1) = 3/(-3) = -1
- (x2 +x +1)
lim f(x) = - 1
x → 1
1 sty 19:51