...
mika: Liczbę x=21 * 22 * 23 *........*250 przedstaw w postaci aw, gdzie a∊N, w∊W
silnia? ciągi..? system dwójkowy? nie kminie czego użyć. pomocy
(jeszcze mam trochę zadań do końca, więc trochę Wam poprzeszkadzam.. )
2 paź 16:09
Godzio:
am * an = am + n
więc
x = 21 + 2 + 3 + 4 + ... + 50
1 + 2 + 3 + ... + 50 = Sciągu arytmetycznego , a1 = 1, an = 50, n = 50
a1 + an
S50 =
* n
2
2 paź 16:12
Kejt: policz sumę ciągu, czyli tych potęg od 1 do 50 ;>
2 paź 16:12
mika: boże jakie proste ciągów dawno nie robiłam masakra. dziękuję