Suma pól dwóch wielokątów podobnych jest równa 748
smmileey: Suma pól dwóch wielokątów podobnych jest równa 748. Długości odpowiednich promieni okręgów
opisanych na tych wielokątach są w stosunku 3 : 5. Oblicz pole każdego z tych wielokątów.
2 paź 16:07
runny: Długości promieni pozostają do siebie w skali podobieństwa
Pola pozostają do siebie w kwadracie skali podobieństwa
| | 3 | |
Skala podobieństwa mniejszego wielokąta do większego to |
| . Jej kwadrat to {9}{25} |
| | 5 | |
Oznaczmy przez p − pole mniejszego wielokąta, P − pole większego wielokąta
p = k
2P
p + P = 748
k
2P + P = 748
P(k
2 + 1) = 748
P = 550
2 paź 16:22
smmileey: Dzięki wielkie, zapomniałem o tej własności.
2 paź 16:32