Jaki to ostrosłup?
Marta: suma ilości krawędzi,ilości wierzchołków oraz ilości ścian bocznych pewnego ostrosłupa jest
równa 53. Jaki to ostrosłup?
2 paź 16:00
runny: Dla ostrosłupa o podstawie n−kątnej mamy:
n ścian bocznych
n + 1 wierzchołków
2n krawędzi
Stąd
n + n + 1 + 2n = 53
4n + 1 = 53
4n = 52
n = 13
2 paź 16:04
mika: krawędzi − 13*2
wierzchołków − 14
ilość ścian bocznych 13
czyli ostrosłup prawidłowy 13−kątny
2 paź 16:04
runny: niekoniecznie prawidłowy
2 paź 16:16
Marta: Serdeczne dzięki
2 paź 16:17