trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny,suma tych liczb =15 ...
123: trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny , suma tych liczb jest równa 15, jeżeli do pierwszej
liczby dodamy 5,do drugiej 3 a do trzeciej 19 to otrzymamy ciag geometryczny, wyznacz te
liczby.
(zadanie z zakresu rozszerzonego)
−w pamieci znalazlem ze a1=3 , a2=5, a3=7 bo 3+5+7=15
wiec w geometrycznym będzie a1+5=8 , a2+3=8 , a3+19=26
ale jest problem nie wiem jak to zapisać i wyliczyć jakimś sposobem, żeby było poprawnie tzn
tak jak należało by żeby zaliczyli mi to nawet na maturze. Chodzi o to że gdybym tak napisał
to uznali by ze strzelam,muszę zapisać to jakoś i wyznaczyć matematycznie, może ktoś to
wyznaczyć i krótko opisać słownie po kolei co robi?
2 paź 15:52
Kejt:
x+y+z=15
(y+3)
2=(x+5)(z+19)
wystarczy rozwiązać układ.
2 paź 15:54
Kejt: swoją drogą jak na rozszerzenie to zadanie dość banalne..
2 paź 15:57
lemurek: Prawda

Ale rok temu było podobne na maturze
2 paź 21:54